Magnesium en onrustige benen - enige samenhang?

Magnesium en onrustige benen - enige samenhang?

Veel mensen hebben last van onrustige benen, vooral ´s avond wanneer je je benen meestal laat rusten. Dit leidt tot slaapstoornissen en een verminderde levenskwaliteit. Maar wist je dat iets simpels als magnesiumtekort onrustige benen kan veroorzaken? Lees verder om te weten te komen waarom en wat u kunt doen om de aandoening te verlichten.

Onrustige benen is een aandoening die ongeveer 10% van de Britse bevolking treft. Het is een ziekte in het zenuwstelsel die zorgt voor een oncontroleerbare drang om de benen te bewegen. Het wordt vaak gevolgd door spierspanningen en een tintelend gevoel in de benen; een gevoel dat gepaard kan gaan met pijn en/of een ander oncomfortabel gevoel in de beenspieren. De symptomen zijn meestal erger wanneer u inactief bent - vooral 's avonds als u naar bed gaat en daarom veroorzaakt de aandoening dikwijls slechte slaap en slaapvermindering.

Magnesium is een mineraal die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Magnesium zorgt onder andere voor het reguleren van verschillende biochemische reacties in het lichaam - d.w.z. de regulatie van de zenuw- en spierfunctie - evenals het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Een tekort aan magnesium kan problemen veroorzaken voor de werking van de zenuwen, het vermogen van de spieren om samen te trekken en mogelijks resulteren in spierkrampen. 

Waarom draagt een magnesiumgebrek bij aan onrustige benen?

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat het tekort aan magnesium de oorzaak kan zijn van sommige gevallen van onrustige benen. In deze gevallen kan een supplement aan magnesium worden gebruikt om de symptomen van onrustige benen te behandelen en de patiënt te genezen. Daarom wordt magnesium momenteel gebruikt om onrustige benen te behandelen als het vermoeden bestaat dat een magnesiumtekort de oorzaak van de ziekte is.

Onderzoekers geloven dat het verband tussen onrustige benen en magnesiumgebrek komt doordat magnesium de spieren helpt ontspannen. Om dit volledig te begrijpen, is het noodzakelijk om een beetje kennis van spieren en zenuwen te hebben. Zonder voldoende magnesium worden de zenuwbanen overactief. Door een zenuwcel stromen er impulsen, die uiteindelijk het einde van de lange zenuw bereikt, waar de impuls wordt doorgegeven aan de volgende zenuwcel of spiercel. Om het signaal te verzenden, moet calcium de zenuwcel binnengaan en aangeven dat neurotransmitters (signaalmoleculen) uit de zenuwcel moeten worden vrijgegeven, zodat moleculen de volgende cel kunnen stimuleren.

Magnesium heeft het vermogen om te voorkomen dat calcium de zenuwcel binnendringt door het te blokkeren. Dit is een belangrijk mechanisme want als er geen magnesium is om te voorkomen dat calcium de zenuwcel binnendringt, zal er een continue stroom aan calcium in de zenuwcel komen. Dit maakt de zenuwcel overactief.

Ongeacht of de zenuwcel de opdracht heeft om impulsen aan te geven en andere cellen te signaleren of niet, de zenuwcel zal in deze situatie signaleringsmoleculen continu afgeven omwille van het voortdurend binnendringen van calcium in de zenuwcel. De calcium zal daarom een spiercel steeds opnieuw stimuleren met een mogelijk gevoel van onrustige benen als gevolg. 

Wat toont onderzoek aan over magnesiumtekorten?

Een studie heeft aangetoond dat het toedienen van magnesiumsupplementen aan patiënten met onrustige benen slapeloosheid kan verlichten, terwijl een andere onderzoek heeft aangetoond dat het ook het gevoel van rusteloosheid kan verminderen. Het is toch belangrijk om te onthouden dat dit effect alleen mogelijk is bij patiënten met een magnesiumtekort. Magnesiumsupplemeten kunnen bepaalde bijwerkingen hebben, daarom is het aan te raden om alleen het supplement te nemen als u een tekort heeft.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid, braken en diarree. Door de dosering te verlagen, kunt u het risico op deze bijwerkingen verminderen. Hoge doseringen magnesium kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid omdat een groot teveel aan magnesium in het bloed kan leiden tot verlaagde bloeddruk, verwardheid, onregelmatige hartslag en verminderde ademfrequentie. In het ergste geval kan het u in coma brengen. Als u lijdt aan hemofilie of een nieraandoening, wordt geadviseerd om volledig te stoppen met magnesium bij te nemen totdat u uw huisarts raadpleegt. 

Hoe en hoeveel?

Meestal is de aanbevolen hoeveelheid magnesium voor een volwassene ongeveer 300 mg, dit wordt als een veilige dosering beschouwd. U kunt contact opnemen met uw huisarts voor advies over de dosering die u moet nemen. U kan ook meer groenten eten, die een hoger magnesiumgehalte hebben - bijvoorbeeld spinazie, kool, noten, zaden, vis zoals makreel en tonijn, bonen, linzen, avocado's, bananen en vetvrije zuivelproducten. 

Bronvermelding

1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerne-og-nerver/sygdomme/…
2. http://www.healthline.com/health/restless-leg-syndrome/link-between-magnes… http://www.healyourselfathome.com/HOW/NEWSTARTS/1_NUTRITION/MINERALS/MAGNE…
3. https://www.slideshare.net/nasirkopu/3-synapse-0809
4. https://www.rls-uk.org/what-is-rls/

Meest recente gezondheidsnieuws

Alle gezondheidsnieuws
Wacht!
Het duurt slechts 2 minuten.
Wil je mee kunnen doen aan onderzoeksprojecten?
Gratis en niet-bindend · meer dan 65.000 leden
Ja, meld me aan!
Misschien later
Gezondheidspanel

Word onderdeel van Gezondheidsraad

Het doel van Gezondheidsraad is om onze gezondheid te verbeteren door middel van onderzoek, maar we hebben uw hulp nodig om dit te doen. U kunt helpen door u aan te melden voor Gezondheidsraad en daardoor mogelijk deel te nemen aan onderzoeksprojecten. We nemen alleen contact met u op als uw gezondheidsprofiel past bij een actief onderzoeksproject. Alle onderzoeksprojecten zijn vooraf goedgekeurd door de relevante Europese ethische commissies voor onderzoek, de zogenaamde Research Ethics Committees (REC's).
 

Maak gezondheidsprofiel aan