Chocolade vermindert het risico op atriale fibrillatie

Chocolade vermindert het risico op atriale fibrillatie

Een nieuw onderzoek heeft het verband onderzocht tussen voedingsgewoontes en de ontwikkeling van atriale fibrillatie, ook wel ' voorkamerfibrillatie' genoemd. De resultaten toonden aan dat chocolade zeer effectief is in het verminderen van het risico van de ziekte. Lees meer als u de hoeveelheid chocolade wilt weten die nodig is om de meest effectieve resultaten te bereiken.

Wat doet atriale fibrillatie met het hart?

Atriale fibrillatie is een verstoring van het ritme in de slagaders van het hart (de atriums) waar de slagaders van de slagaders onregelmatig samenvallen met de rest van het hart. Het onregelmatige ritme wordt veroorzaakt door fouten in de elektrische signalen in de atriums. Wanneer de slagaders niet synchroon samentrekken met de kamers (de kamers van het hart), vermindert dit het vermogen van het hart om bloed naar de bloedsomloop, die alle organen van het lichaam voorziet van bloed, te pompen. Vaak is de frequentie van contracties in de slagaders veel groter dan in de hartkamers in geval van atriale fibrillatie. Tegelijkertijd zijn de samentrekkingen ongecoördineerd, waarbij de atria het bloed niet voldoende naar de hartkamers ledigen, hierdoor worden de hartkamers niet optimaal gevuld. Met een verminderd volume aan bloed dat na elke hartslag wordt doorgepompd als resultaat.

Cacao vermindert het risico op atriale fibrillatie

Velen mensen zijn bekend met het feit dat cacao verschillende heilzame effecten voor de gezondheid heeft - d.w.z. chocolade met grote hoeveelheden cacao heeft dergelijke effecten. Het is aangetoond dat chocolade deze positieve cardiovasculaire gezondheidseffecten heeft waarschijnlijk omwille van de grote hoeveelheden flavonoïden die vermoedelijk bijdragen aan het volledig functioneel houden van de bloedvaten. Voor dit onderzoek bestond er slechts beperkte kennis over het effect van chocolade op atriale fibrillatie. Een hartritme stoornis die ongeveer 1 miljoen Britten treft. Atriale fibrillatie wordt geassocieerd met andere ernstige aandoeningen, waaronder apoplexie, hartfalen, dementie en de dood.

Het nieuwe onderzoek, onder leiding onderzoekers van BIDMC, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Aalborg University en het instituut voor epidemiologisch kankeronderzoek in Denemarken, is gebaseerd op ingezamelde en geanalyseerde gegevens van Deense mannen en vrouwen. Een groep van meer dan 55.000 Denen is ging akkoord om hun gegevens te delen en deel te nemen aan de studie genaamd 'Dieet, kanker en gezondheid', die aanvankelijk in 1993 begon. De gegevens houden gedetailleerde informatie over voeding, levensstijl en biologisch materiaal in. Er zijn onder andere bloedmonsters urinemonsters, weefselmonsters enz. van elke proefpersoon. In het onderzoek naar het verband tussen chocoladeinname en de ontwikkeling van atriale fibrillatie focusten de onderzoekers zich op gegevens over het BMI van de proefpersonen, de bloeddruk, cholesterolgehalte in het bloed, voeding en levensstijl, evenals aandoeningen zoals verhoogde bloeddruk, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Ziektes en hun dagelijkse inname van chocolade.

Gedurende de 13,5 jaar waarin de proefpersonen gevolgd werden, ontwikkelden 3.346 van de 55.000 proefpersonen atriale fibrillatie. In vergelijking met diegenen die elke maand 1 portie chocolade of minder aten, hadden de proefpersonen die elke maand 1-3 porties consumeerden 10% minder risico op het ontwikkelen van atriale fibrillatie. Het risico was 17% minder voor de proefpersonen die 1 portie per week consumeerden, en er was 20% minder risico voor degenen die 2-6 per week een portie chocolade aten. Meer dan 6 porties zorgden ervoor dat het effect afnam aangezien deze groep proefpersonen 16% minder risico hadden op atriale fibrillatie wat 1% minder is in vergelijking met degenen die niet meer dan 1 portie per maand gebruikten. Deze resultaten waren onafhankelijk van het geslacht.

Één van de onderzoekers van de studie, Elisabeth Mostofsky, heeft verklaard dat ondanks het feit dat het merendeel van de chocolade, die werd gegeten door de proefpersonen, geen grote hoeveelheden cacao bevatte en daarom dus geen zeer hoge dosis van de genoemde heilzame stoffen heeft. Er nog steeds een significant verband te zien was tussen chocoladeconsumptie en een verlaagd risico op atriale fibrillatie. Dit doet vermoeden dat zelfs een beperkte inname van chocolade positieve effecten kan hebben op onze gezondheid. Elisabeth Mostofsky wijst er echter op dat te veel chocolade niet wordt aanbevolen omdat een overmatige energie-inname overgewicht en andere stofwisselingsziekten veroorzaakt. In plaats daarvan adviseert ze om een chocolade met een hoge concentratie cacao met mate te consumeren aangezien dit gezondheidsbevorderend kan werken. Dit onderzoek kan daarom bijdragen aan de toenemende hoeveelheid aan onderzoeksgegevens die suggereert dat kleine porties donkere chocolade als onderdeel van een gebalanceerd en gezond dieet het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

Waarom heeft chocolade dit effect?

Eerdere studies hebben aangetoond dat flavonoïden, een stof in grote hoeveelheden in de de cacaoboon te vinden is, een centrale substantie blijkt te zijn in combinatie met de positieve gezondheidsvoordelen van de consumptie van chocolade. Het is aangetoond dat een regelmatige matige inname van chocolade gepaard gaat met een verlaagde bloeddruk en verminderde hoeveelheden LDL-deeltjes (het 'slechte' vet) en een hoger gehalte aan HDL (het 'goede' vet) in het bloed, minder insulineresistentie en toegenomen bloedcirculatie. Bovendien heeft onderzoek op dieren aangetoond dat flavonoïden de cel beïnvloeden door een zwelling van de zogenaamde 'mitochondriën' in de cel te beperken, deze mitochondriën reguleren de productie van energie en helpen te voorkomen dat de cellen afsterven. Onderzoek op dieren heeft ook aangetoond dat proefdieren die voedingsmiddelen met flavonoïden consumeerden, minder hersenbeschadiging opliepen in het geval van een bloedstolsel in een hartvaatje in vergelijking met proefdieren die geen voedsel met flavonoïden gebruikten. Flavonoïden lijken het vermogen van hersencellen om in moeilijke situaties, met een beperkte zuurstoftoevoer, te overleven te versterken en dit kan het verband tussen chocolade consumptie en een verminderd risico op hartaandoeningen verklaren.

Bronvermelding

1. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerte-og-blodkar/illustra…
2. http://www.bidmc.org/News/PRLandingPage/2017/May/Mostofsky-Chocolate-Atria…
3. https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hjerte-kar/tilstande…
4. https://www.cancer.dk/forskning/center-for-kraeftforskning/kost-gener-milj…
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4188228/
6. http://www.kompetenznetz-vorhofflimmern.de/de/vorhofflimmern/patienteninfo…

Meest recente gezondheidsnieuws

Alle gezondheidsnieuws
Wacht!
Het duurt slechts 2 minuten.
Wil je mee kunnen doen aan onderzoeksprojecten?
Gratis en niet-bindend · meer dan 65.000 leden
Ja, meld me aan!
Misschien later
Gezondheidspanel

Word onderdeel van Gezondheidsraad

Het doel van Gezondheidsraad is om onze gezondheid te verbeteren door middel van onderzoek, maar we hebben uw hulp nodig om dit te doen. U kunt helpen door u aan te melden voor Gezondheidsraad en daardoor mogelijk deel te nemen aan onderzoeksprojecten. We nemen alleen contact met u op als uw gezondheidsprofiel past bij een actief onderzoeksproject. Alle onderzoeksprojecten zijn vooraf goedgekeurd door de relevante Europese ethische commissies voor onderzoek, de zogenaamde Research Ethics Committees (REC's).
 

Maak gezondheidsprofiel aan