Type 1 diabetes

Type 1 diabetes

Wat is type 1 diabetes?

Diabetes mellitus type 1 is een langdurige aandoening die wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel gedurende een langere periode. De hoge concentratie van suiker in het bloed wordt veroorzaakt door een gebrek aan het hormoon insuline. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt, en helpt het lichaam cellen te absorberen van suiker uit de bloedbaan. De meeste mensen ontwikkelen type 1 diabetes vóór de leeftijd van 40. Diabetes is een veel voorkomende aandoening en het kan leiden tot ernstige complicaties, zoals hart-en vaatziekten, als de bloedsuikerspiegel niet voldoende wordt gecontroleerd.

Wat zijn de symptomen van type 1 diabetes?

Type 1 diabetici ervaren vaak meer symptomen wanneer de ziekte voor het eerst ontwikkelt, en deze omvatten:

  • Zware dorst
  • Frequent urineren
  • Gewichtsverlies
  • Wazig zicht
  • Sensorische storingen
  • Vermoeidheid
  • Verzadiging
  • Verlies van bewustzijn (zeldzaam)

Als de bloedsuikerspiegel zeer hoog is, zou een persoon een aandoening genaamd ketoacidose kunnen ontwikkelen. Wanneer het lichaam gaat door ketoacidose, begint het te hyperventileren en begint de adem te ruiken als nagellak remover (aceton). Het bloed pH wordt zuurder, en als een persoon de ontwikkeling van ketoacidose niet snel behandeld, kan het leiden tot bewusteloosheid en zelfs Coma.

Het is belangrijk om aandoeningen zoals ketoacidose en langdurige hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen om complicaties te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van type 1 diabetes?

Een van de belangrijkste energiebronnen van het lichaam is suiker. De suiker moet in de cellen worden vervoerd opdat het lichaam van de suiker kan profiteren. Het vervoer van suiker wordt het gemakkelijkst uitgevoerd door de insuline in het bloed. Wanneer een persoon lijdt aan type 1 diabetes, ontbreekt het lichaam insuline-producerende cellen meestal gelegen in de alvleesklier. De reden voor dit gebrek aan insuline-producerende cellen is vaak dat het auto-immuun-systeem in het lichaam het eigen immuunsysteem gaat aanvallen zo is in deze cellen en het vermogen om insuline te produceren verloren.

De onderliggende oorzaak van type 1 diabetes is genetisch. De aanwezigheid van bepaalde eiwitten op het oppervlak van de cellen kan het risico op het ontwikkelen van type 1 diabetes verhogen met 0,5% tegenover de normale bevolking tot 6-12% onder de genetisch voorbestemde populatie. Dit wordt vaak doorgegeven aan kinderen, en wanneer beide ouders hebben type 1 diabetes, is er een 20% groter risico op het ontwikkelen van de ziekte. Een andere oorzaak wordt verondersteld om besmetting met een gastro-intestinale virus tijdens zwangerschap te zijn.

Hoe wordt type 1 diabetes gediagnosticeerd?

Type 1 diabetes is gediagnosticeerd op basis van een bloedmonster. Wanneer de bloedsuikerspiegel hoger is dan 12 mmol/L onder normale omstandigheden en hoger dan 7 mmol/L na het vasten, wordt de diagnose gesteld. Door het meten van een waarde genaamd HbA1c, is het mogelijk om de ontwikkelingen in de bloedsuikerspiegel te zien in de afgelopen twee maanden. Meestal is deze waarde lager dan 48 mmol/L.

Hoe wordt type 1 diabetes behandeld?

Type 1 diabetes wordt vaak behandeld door de patiënt te adviseren over een gezond dieet en door de patient te onderwijzen hoe insuline wordt geïnjecteerd. Het wordt aanbevolen dat diabetici stoppen met roken en beginnen te sporten op een dagelijkse basis.

Er zijn twee soorten insuline. Lang werkende insuline die het basisbedrag dat nodig is voor 24 uur en een kortwerkende type van insuline die wordt ingenomen met de maaltijden en aangepast, afhankelijk van hoeveel koolhydraten de maaltijd bevat.

Sinds type 1 diabetes een ziekte is die wordt veroorzaakt doordat het eigen lichaam aanvalt op de cellen in de alvleesklier, niets kan de ziekte te voorkomen. In de aanwezigheid van type 1 diabetes, is het raadzaam dat u het behandeling’s plan volgt en dat u regelmatig uw HUISARTS  raadpleegt om de ontwikkeling van complicaties te voorkomen.

Om te voorkomen dat complicaties zoals schade aan zenuwen, nieren, ogen, hart, hersenen en bloedvaten, is het belangrijk uw bloedsuikerspiegel te reguleren. De richtlijnen betreffende de ideale bloedsuikerspiegel zijn afhankelijk van de leeftijd van de patiënt.

Wacht!
Het duurt slechts 2 minuten.
Wil je mee kunnen doen aan onderzoeksprojecten?
Gratis en niet-bindend · meer dan 65.000 leden
Ja, meld me aan!
Misschien later
Gezondheidspanel

Word onderdeel van Gezondheidsraad

Het doel van Gezondheidsraad is om onze gezondheid te verbeteren door middel van onderzoek, maar we hebben uw hulp nodig om dit te doen. U kunt helpen door u aan te melden voor Gezondheidsraad en daardoor mogelijk deel te nemen aan onderzoeksprojecten. We nemen alleen contact met u op als uw gezondheidsprofiel past bij een actief onderzoeksproject. Alle onderzoeksprojecten zijn vooraf goedgekeurd door de relevante Europese ethische commissies voor onderzoek, de zogenaamde Research Ethics Committees (REC's).
 

Maak gezondheidsprofiel aan