Gezonde mannen gezocht tussen 18-35 jaar voor wetenschappelijk onderzoek

Gezonde mannen gezocht tussen 18-35 jaar voor wetenschappelijk onderzoek

Inactiviteit, als gevolg van letsel (zoals een botbreuk), kan resulteren in verlies van spiermassa. Blessures en ziekte, en het herstellen hiervan, gaat gepaard met perioden van inactiviteit, waarbij de spieren niet gebruikt worden. Het niet gebruiken van de spieren tijdens fysieke inactiviteit leidt tot een verlies van spiermassa en –kracht, wat kan leiden tot een langere herstelperiode. Om de herstelperiode te verkorten zijn strategieën nodig die spiermassaverlies kunnen voorkomen. Immobilisatie in gezonde jongeren wordt vaak gebruikt om deze strategieën te onderzoeken. In deze studie willen wij onderzoeken of het gebruik van een voedingssupplement tijdens immobilisatie het verlies in spiermassa en –kracht kan verminderen. Daarnaast willen wij onderzoeken of het gebruik van een voedingssupplement de snelheid van spiermassaherstel kan bevorderen.

Als u een gezonde man, tussen 18-35 jaar bent, bent u wellicht geschikt voor deze studie

Achtergrond

Blessures en ziekte, en het herstellen hiervan, gaat gepaard met perioden van inactiviteit, waarbij de spieren niet gebruikt worden. Het niet gebruiken van de spieren tijdens fysieke inactiviteit leidt tot een verlies van spiermassa en –kracht, wat kan leiden tot een langere herstelperiode. Om de herstelperiode te verkorten zijn strategieën nodig die spiermassaverlies kunnen voorkomen. Immobilisatie in gezonde jongeren wordt vaak gebruikt om deze strategieën te onderzoeken. In deze studie willen wij onderzoeken of het gebruik van een voedingssupplement tijdens immobilisatie het verlies in spiermassa en –kracht kan verminderen. Daarnaast willen wij onderzoeken of het gebruik van een voedingssupplement de snelheid van spiermassaherstel kan bevorderen.

 

Doel van de studie

Het doel van de studie is om te bepalen of een eiwitsupplement het spiermassaverlies tijdens immobilisatie kan voorkomen en het spiermassaherstel kan bevorderen tijdens een herstelperiode.

 

Wie kan deelnemen?

  • Mannen tussen 18-35 jaar
  • Niet-rokers
  • BMI tussen 18.5-30.0 kg/m2

 

Locatie:

Universiteit Maastricht

 

Vergoeding:

Na voltooiing van het onderzoek (vooronderzoek en testdagen) ontvangt u een vergoeding van €375

 

Beschrijving:

Het complete onderzoek (zonder het vooronderzoek) duurt 23 dagen.

In het kort, gedurende de studie zal het volgende gebeuren: 

  • 6 bezoeken aan de Universiteit 
  • 7 dagen 1 been in het gips
  • 14 dagen natuurlijk herstel
  • Bloedafnames - bij 5 visites
  • Metingen om veranderingen in spiermassa en lichaamssamenstelling te meten (DEXA en CT scan, spierecho metingen), spierbiopten, spierkrachtmetingen - bij 3 visites
  • Dagelijkse consumptie van ‘zwaar water’ en eiwitsupplementen, dagelijks verzamelen van speeksel

Het vooronderzoek
Bij aankomst op de Universiteit zullen we u uitleggen wat er allemaal wordt gedaan tijdens dit onderzoek en kunt u eventuele vragen stellen aan de onderzoeker en/of arts. Wanneer u besluit deel te nemen aan het onderzoek vragen we u om de toestemmingsverklaring te ondertekenen waarna we het vooronderzoek zullen starten. Als op basis van het vooronderzoek blijkt dat u niet voldoet aan de eisen om mee te kunnen doen aan ons onderzoek, kunt u niet verder deelnemen. 

Pre-test 1 
Voor de testdag dient u nuchter naar de Universiteit Maastricht te komen. Tijdens dit bezoek zal er een bloed- en speekselmonster worden afgenomen. Als laatste drinkt u deze dag “zwaar water.”

Pre-test 2 
U komt nuchter naar de Universiteit Maastricht. Tijdens dit bezoek wordt er een bloedmonster en speekselmonster verzamelt. Daarnaast zal er een CT scan gemaakt worden, beenvolume en een echometing worden uitgevoerd en zal er een spierbiopt worden afgenomen.

Start van immobilisatie
U komt nuchter naar de Universiteit Maastricht. Tijdens dit bezoek zal er wederom een bloed- en speekselmonster worden afgenomen. Daarnaast zal er een DEXA scan worden gemaakt. Tot slot zal een van uw benen ingegipst worden om het zodoende te immobiliseren. Het gips zal worden aangebracht met de knie in een 30 graden gebogen positie. Tijdens de immobilisatieperiode zult u dus uw knie niet verder kunnen buigen of strekken, het enkelgewricht blijft echter wel vrij beweegbaar. Ondanks uw elleboogkrukken, welke u gedurende de immobilisatieperiode mee naar huis krijgt, zal uw dagelijkse mobiliteit beperkt blijven. De immobilisatie periode zal 7 dagen duren. 

Einde van immobilisatie (post-test 1)
U komt nuchter naar de Universiteit Maastricht. Na het verwijderen van het gips, zullen een DEXA-scan, CT-scan, en een spierecho meting worden uitgevoerd. Verder zal beenvolume en spierkracht worden bepaald en een spierbiopt uit beide benen worden genomen en een bloedafname worden gedaan.

Herstelperiode
Gedurende de herstelperiode zult u doorgaan met iedere dag een speeksel monster verzamelen en met het innemen van het zwaar water en de eiwitsupplementen. 

Einde van de herstelperiode (post-test 2)
U komt nuchter naar de Universiteit Maastricht. Er zal een DEXA-scan, CT-scan, en een spierecho meting worden uitgevoerd. Verder zal beenvolume en spierkracht worden bepaald en een spierbiopt uit beide benen worden genomen en een bloedafname worden gedaan.

Deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig. U kunt op ieder moment, zonder opgave van reden, stoppen met het onderzoek.
 

Wacht!
Het duurt slechts 2 minuten.
Wil je mee kunnen doen aan onderzoeksprojecten?
Gratis en niet-bindend · meer dan 65.000 leden
Ja, meld me aan!
Misschien later
Gezondheidspanel

Word onderdeel van Gezondheidsraad

Het doel van Gezondheidsraad is om onze gezondheid te verbeteren door middel van onderzoek, maar we hebben uw hulp nodig om dit te doen. U kunt helpen door u aan te melden voor Gezondheidsraad en daardoor mogelijk deel te nemen aan onderzoeksprojecten. We nemen alleen contact met u op als uw gezondheidsprofiel past bij een actief onderzoeksproject. Alle onderzoeksprojecten zijn vooraf goedgekeurd door de relevante Europese ethische commissies voor onderzoek, de zogenaamde Research Ethics Committees (REC's).
 

Maak gezondheidsprofiel aan